tirsdag 20. mars 2012

Gotikkens stilhistorie -Kolasj

Gotikken regnes som regel til å starte i ca. år 1136 da koret i den franske kirken Saint Denis ble ombygget ledet av Abbed Sugar. Gotikken er også generelt inndelt i 3 tider: unggotikken fra ca. år 1140 til 1190, høygotikken ca.      1194 og sengotikken helt ut i 1375.

Bygningene/kirkene i gotikken er ofte bygd slik at de skal være så høye som mulig å slippe gjennom mye lys gjennom vinduene, ofte farget til bilder. Bygningene var ofte mørke og hadde mye dekor, både på søyler og vegger, rundt vinduer og i ingangsparti osv. kløvere var vanlige i gotikken.

Møblene i gotikken var ofte bygd veldig kunstneriske og hadde ofte møbelbenene formet som dyreben, oftest kattedyr. Møblene var også mørke, og skap og benker var ofte bygd med mye forskjellige alternativer med skuffer og skap, pene håndtak og mage på skap og skuffer. mye av pynten på møblene var ofte dyrebasert eller drake basert.

Klesstilen i gotikken var veldig spesiell i forhold til status, snabelskoene var lengre jo mer status, og var noen gang bundet opp slik at de ikke snubler i sine egne sko, skoene var oftest av skinn. kjolene i gotikken var vanlig med V form i midjen og korsett. Det var også moderne med litt puffermer og litt puff på hoftene på kjolen, men ikke like mye som i barokken og rokokko. kvinner brukte hodeplagg, formet i kjegleform både en og 2 spisser. jo høyere jo bedre, og det var ofte festet lynn i spissene på hodeplagget.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar